KÖRÖSVÖLGYI LOVASÍJÁSZOK
BÉKÉS MEGYE LOVASÍJÁSZAI  /  HORSEBACK ARCHERS OF THE KÖRÖS-VALLEY
MENÜ

LOVASÍJÁSZATTAL FOGLALKOZÓ SZÖVETSÉGEK, SZERVEZETEK, EGYESÜLETEK

 

Word Horseback Archery Federation - Lovasíjász Világszövetség

(www.fwha.net)

 

Nem azonos a Kassai-féle lovasíjász szövetséggel, attól teljesen független, 2010-ben már a 6. világbajnokságot rendezte. Keretein belül kerül megrendezésre a Nyílt Lovasíjász Európa Bajnokság is. Ennek az idén a lengyelországi Posnan ad otthont.

Világbajnokai között "természetesen" hiába keressük Kassai Lajos nevét, az Európa Bajnokság tavalyi, tavalyelőtti győztesét azonban Némethy Kristófnak hívják!

 

Kassai-féle Lovasíjász Világszövetség

(www.kassai-lovasijaszat.hu)

 

Hazánkban - értelemszerűen - ez az ismertebb, s azt a tényt, hogy lovasíjászatban Kassai Lajos a világbajnok, szinte szentségtörésként hatna megkérdőjelezni.

Sajnos azonban a sportnak nem csupán Magyarországon, de nemzetközi szinten is vannak elfogadott törvényei. Ezek betartása hiányában a Kassai-féle Szövetség versenyei egyelőre nem többek "házi versenyeknél", hiszen még a hivatalos Magyar Lovasíjász Szövetség sem létezik. Történtek ugyan integrálási kísérletek előbb a Magyar Íjász Szövetségbe, utóbb a Magyar Lovasszövetségbe.

Kassai Lajos "belépett" a MÍSZ-be, a lovasíjász szakág egyszemélyes bizottságát alkotva.

2010-ben a nyílt lovasíjász versenyeken bárki indulhatott, érvényes sportorvosi és MÍSz-es versenyengedély nélkül is, "zárt" versenyein viszont csak a Világszövetség tagjai. Nehéz lenne hát megmondani, hogy mit is jelentett a Kassai-iskola tagjai számára a MÍSz tagság, vagy a Magyar Íjász Szövetség számára az, hogy honlapján a szakágak között a lovasíjászatot is szerepelteti.

2011. januárjában a Magyar Lovasszövetség elnöksége járt a Völgyben Lázár Vilmos vezetésével, aki a látottak után úgy nyilatkozott, hogy mindent el fog követni azért, hogy a lovasíjászat helyet kapjon a Magyar Lovasszövetség szakágai között.

Kérdés, hogy a MÍSz-nél a magyar sporttörvényt komolyabban vevő lovasok berkeiben sikerül-e az, ami az íjászoknál - úgy tűnik - nem sikerült.

Vagy marad az a helyzet, hogy a lovasíjászat íjászatnak túlságosan is lovassport, lovassportnak túlságosan is íjászat? Mindenképpen nagy érdeklődéssel várjuk a fejleményeket...

 

Horseback Archery Academy - Lovasíjász Akadémia

(www.malisz.hu és www.haaworld.com)

 

Elnevezése ellenére szintén magyar kötődésű lovasíjász szervezet, amelyet a hajdan Kassai-tanítvány Némethy Marc és öccse, az Európa Bajnok Kristóf hívott életre.

Jelenleg Európa és Ázsia 10 országában vannak jelen, hangsúlyozottan nem a világszövetség igényével, hanem iskolaként, amely "magyar módra" történő lovasíjászatot oktat, sok elemet átemelve, továbbfejlesztve, másokat elhagyva a Kassai-rendszerből, de mindig kiemelve a Mester, Kassai Lajos iránti tiszteletet és nagyrabecsülést.

 

Az Íjász Útja lovasíjász iskola

(http://ijaszutja.hu/)

 

Az iskola alapítója Cozmei Mihai a Némethy testvérekhez hasonlóan Kassai Lajos tanítványaként kezdte pályafutását, hogy azután ne csak ne mesterét, de még csak ne is azt az utat kövesse, amelyet a mestere követ. A Pomázon, a Magyar Várban működő(?) iskola honlapjának főoldalán erről pontosan informálódhatunk. A lényeges különbség - amennyiben jól értelmezzük a dolgokat -, hogy Cozmei mester irányzatát nem harcművészetnek, hanem valamiféle, az Istenhez vezető útnak gondolja.

A tagokról készült képek még Kassai-féle "kék kínai favágókabátokat", derékra kötött sárga sálakat mutatnak, ám mintha a lövések száma, gyorsasága kisebb jelentőségű lenne. Mellé fogott vesszőket legalábbis senkinél sem látni.

 

Karahun Örökségvédelmi Alapítvány

(www.karahun.hu)

 

Magyarsága és a Kassai-iskola szabályrendszeréhez való kötődés okán került ide a sorba a "Karahun Lovasíjászat". Nehéz eldönteni, hogy egy, a lovasíjászatban igen tehetséges, szorgalmas, ám magányos fiatalember és grafomán édesapja honlapkészítő ügyködésének tekinthető-e az egész, vagy annál többnek, kevesebbnek. Mindenesetre érdekes, figyelemreméltó dolgokat és "zöldségeket" egyaránt talál honlapjukon az érdeklődő.

 

Hun - Magyar Lovasharc

(www.lovasharc.hu)

 

A Kelemen Zsolt nevével fémjelzett csoportosulást nem is olyan régen még lovas baranta néven ismerhettük. A lovas harcnak a lovasíjászat természetesen csupán egy szeletét alkotja.Fontos elemét képezi ugyanakkor az, hogy őseink harcmodorának hiteles megjelenítését a méreteiben, külső megjelenésében a hajdani, hun-magyar lovakhoz leginkább hasonló, nem feltétlenül tisztavérű hucul lovak hátán gyakorolják, akár teljes vértezetben is. Ifjú tanítványaival együtt Kelemen Zsolt tiszteletreméltó eredményeket ért el az V-X. század lovas harc technikájának gyakorlati kutatásában.

 

Árpád vére Lovasiskola

(www.arpadvere.hu)

 

Talán minden másnál többet elmond, ha Harangozó János bemutatkozó sorait idézzük saját honlapjáról:

"A Testnevelési Egyetem Lovaskultúra Tanszékének tanára,  kaszkadőr és világrekorder lovasíjász vagyok. 1996 -ban, vágtázó lóról, visszacsapó íjjal én lőttem korongot a világon először, a Magyarok Világtalálkozóján, Gombaszögön. 1996 óta a bemutóimat több mint 3 millióan látták. 2004 augusztus 14 -én felállítottam egy világrekordot, amely azt jelenti, hogy 6 db 25 cm- es átmérőjű, dobott korongot, kevesebb mint 11 másodperc alatt lőttem le vágtázó lóról. 2006 augusztus 19 - én megdöntöttem saját rekordomat, kerek 10  másodperc alatt, 7 db. 25 cm átmérőjű, dobott korongot lőttem le egyvágtában, Nagyvázsonyban, a lovasjátékokon, több mint 2000 néző előtt."

 

British Horseback Archery Association - Angol Lovasíjász Egyesület

(www.bhaa.org.uk)

 

Egy példa arra, hogy Robin Hood utódait is érdekli a lovasíjászat, s azt - bármennyire is hisszük mi Kassai Lajost a lovasíjászat "feltalálójának" - egyáltalán nem "magyar módra" képzelik el, mi több, talán nem is igen hallottak az általunk oly szívesen hangoztatott "...sagittis hungarorum, libera nos, Domine!" imádságról. Ők autentikus hagyományőrző lovasíjászatnak Európában (?) a török lovasíjászatot tekintik, és így kerülnek kapcsolatba Grózer Csabával, az autentikus török íjak magyar gyártójával.

 

Traditional Turkish Archery - Török Hagyományőrző Íjászok

(www.turkisharchery.info/)

 

A fentebb említett okokból hozzánk, magyarokhoz több szállal is kötődő török történelmi íjászat a hamvaiból éledt újjá, mind gyalogos, mind lovas változatában. Ehhez Grózer Csabán kívül nagy segítségükre volt Dr. Szöllősy Gábor (Üzüm bég) is. Nem csoda, hogy baráti kapcsolatokat ápolnak Magyarországgal, több magyar íjásztársunkkal. Így vállhatnak hajdanvolt ellenségeink a barátainkká közös történelmi múltunk, gyökereink kutatása során.

 

"Zurawiejki" - a lengyel lovasíjászok csapata

(www.horsebackarchery.pl/)

 

A lengyel nemesség önmagát a szarmatáktól származtatta, nem csoda hát ha a lengyelek vitézség dolgában közel állnak hozzánk, szittya-magyarokhoz, és az, hogy amint erre lehetőség teremtődött, közöttük is akadtak megszállottak, akik szívügyüknek a lovasíjászat felélesztését tekintették.

Tették pedig ezt olyan sikerrel, hogy a 2011. évi lovasíjász Európa Bajnokságot már ők rendezhetik meg Poznanban. (A magam részéről azért jobban örültem volna egy magyarországi helyszínnek...)

 

Cseh Lovasíjászok

(www.horsebackarchery.cz/)

 

Honlapjukat nézve néhány, a kísérleti régészet felé hajló, "nagyon ótentikus" magyar íjásztársunk alighanem sírógörcsöt kaphat. Mert az ember a lovasíjászt sokféle módon el tudja képzelni, hanem dáma nyeregben ülve, békebeli, az Osztrák-Magyar Monarchia korát idéző ruhában, amúgy "Syssi királyné-módra" íjat feszíteni: nem mindennapi látványosság egy cseh amazon!

Hogy teljesen történelmietlen - az természetes. Én azért mégis kalapot emelnék előtte, és nem pusztán egy hölgynek amúgy is kijáró udvariasság okán.

 

Német Lovasíjászok

(www.diesteppenreiter.de/)

 

Néhány, a magyarság emlékezetét kevésre becsülő tudós történészünk szerint hun hagyományunkat, az Árpádok Attilától való származtatásának ötletét is a hazánkon a keresztes háborúk során átvonuló germán lovagoktól vettük át, nincs hát mit csodálkoznunk azon, hogy a derék teuton utódok között lelkes lovasíjászokat találunk. Nekem azonban az a német lovasíjászat kissé sztyeppe-romantika ízű, kicsit Dzsingisz kános, kicsit Karl May Winnetouját érzem benne újra lóra szállni. Nyakonöntve az NDK-s turizmusból maradt magyar "gulasch" csípős ízével. Mintha nem is az övék lenne az a Nibelung-ének...

 

Sveriges Beridna Bagskyttar - a svéd lovasíjászok

(www.mountedarchery.se/)

 

Ha valaki azt gondolná, hogy a vikingek leszármazottai csak a hajózáshoz értenek - nagyot téved. Mert lelkes, és tehetséges lovasíjászok közöttük is akadnak. Valjuk be őszintén: jól is néznek ki, amikor hollófekete fríz lovaik hátán íjat feszítenek. Nekem legalábbis nagyon tetszenek - főleg a lovak...

 

Compagnia Italiana Arcieri a Cavallo - Olasz Lovasíjász Csapat

(www.arcieracavallo.com)

 

Nos, a taljánokról sem az él a köztudatban, hogy valami híres lovasíjászok lennének. Honlapkjukról - a némethez hasonlóan - Attila, Dzsingisz kán és a bölényvadász indián-romantika köszön vissza - némi mediterrán paradicsomos pizzaszósszal. Mindenek ellenére - vagy éppen ezért - igencsak nagyra tartom azt, aki mindenféle kulturális, történelmi kötődés nélkül lóra ül, és íjat feszítve megpróbál rettenthetetlen pusztai harcossá válni. S teszi ezt egyik-másikuk minket, szittya-utódokat megszégyenítő szorgalommal, kitartással.

 

Memanah Tradisional di Malaysia - Malajziai Történelmi Íjászszövetség

(pemanah.net)

 

Maláji Tigrisről még csak hallott az ember - főként az idősebb nemzedék. Hanem a maláj lovasíjászat, legalábbis számomra, sokáig nem tartozott a hihető kategóriák körébe. Márpedig a maláj történelmi íjászat honlapját böngészve nagyon is valóságos, élő hagyományukról van szó. Igaz újraélesztett, mint a világ számos más pontján. És "kezdő", de talán éppen ettől annyira ismerős, annyira hozzánk közelálló és szimpatikus.

 

 

***********************************************************************************************************

 

Asztali nézet